Nyheder

Lægesekretær søges

Vi sørger en ny kollega med erfaring til vores team i lægehuset – måske er det dig?
Læs mere her

***

Centyl og Bendroza i restordre

Disse to blodtrykspræparater er desværre i restordre siden slut oktober og er det formentlig til ca jan-feb. mdr.

Der ikke er ikke et oplagt præparat man “bare lige” kan bytte ud med desværre. Vi opfordres derfor til tålmodighed hos de patienter som får præparaterne, og at man tjekker sit blodtykke hjemme nogle få gange til centyl eller bendroza haves igen. (Det er muligt låne hjemme-bloktryks apparat her i lægehuset, ellers kan det købe på apoteket for ca. 200 kr.) 

Hvis blodtrykket stiger til meget vil vi gerne høre om dette, ellers er en lille øgning i blodtrykket på op til ca. 10-15 mmHg i 1-2 måneder ikke videre farligt. Man kan blot starte blodtryks-behandlingen igen, når piller er tilbage. Hvis man er utryg ved dette eller får symptomer som kan tænkes at relatere til højt blodtryk vil vi gerne høre om dette. Vi skriver også her igen, når Centyl og/eller bendroza haves igen. Apoteket kan også oplyse når piller er retur.

(12/11-2020)

NB: (24/11) Det skulle nu være muligt at får Bendroza (=Centyl Mite) i 1,25 mg i 100 stk pakker.  Får alm centyl/bendroza i 2,5 mg, kan vi laver recepter på 1,25 mg x 2 dagligt i stedet. Skriv mail til os ang. dette, hvis du finder det relevant for dig.

***

Onlinebooking er genåbnet. 

Du kan nu som tidligere booke tider her på hjemmesiden under selvbetjeningsmodullet.

Det er især telefonkonsulationer og videokonsulationer som muligt at booke.

NB: Bookningsmulighederne kan dog ændres løbende afhængigt af smittettrykket.

* Man må kun komme i lægehuset efter aftale. 

Recepter på afhængighedskabende medicin:  Fx sovepiller, beroligende og stærkere smertestillende kan  undtagelsesvis pga. coronavirusen nu fornyes over telefonen (ikke over mail)

OBS: Du må dog forsat IKKE komme i lægehuset ved symptomer, som kan være corona-relateret.

Ring her hvis du er alvorligt syg, ellers kan du milde symptomer selv booke en coronatest på www.coronaprover.dk

(12/11-2020)

***

Influenzavaccination 2020/2021

Brædstrup lægehus tilbyder gratis influenzavaccination i perioden 1/10-2020 til 31/12-2020.

Husk at bestille tid pr. telefon til vaccination.

Gratis influenzavaccination til alle borgere:

– over 65 år
– kronisk syge
– gravide mere end 12 uger henne
– BMI over 40

Se mere her www.ssi.dk/influenza

Vi tilbyder i samme forbindelse gratis vaccination mod lungebetændelse (pneumokok) til alle over 65 år.

***

Nu er det nemmere at se dit og dit barns COVID-19 svar

Danske Regioner, Sundhed.dk og Sundheds- og Ældreministeriet lancerer i dag (27/8-2020) en ny visning af COVID-19 prøvesvar, der skal gøre det lettere at finde og forstå prøvesvaret. Som noget helt nyt bliver det samtidig også muligt for forældre at tjekke deres børns prøvesvar på sundhed.dk.

Sundhed.dk forbedrer nu visningen af COVID-19-prøvesvar for at gøre det endnu lettere for danskerne at finde frem til deres testresultat. Det sker konkret i form af et nyt COVID-19 svarmodul, hvor man let kan logge ind med sit NemID og tjekke sit prøvesvar ét sted. Den nye visning af COVID-19 prøvesvar findes på forsiden af sundhed.dk via dette link: https://www.sundhed.dk/borger/min-side/corona/covidsvar/

Indtil for nylig har det kun været muligt for forældre at få oplyst barnets COVID-19 prøvesvar ved at ringe til egen læge. Det er nu muligt med den nye visning for forældre at tjekke deres børns prøvesvar samme sted, som de ser deres eget resultat på sundhed.dk.

Det er kun børns COVID-19 prøvesvar, som forældre kan se i den nye visning. Øvrige data på barnet er stadig omfattet af beskyttelse med undtagelse af vaccinationer, medicinoplysninger og log-oplysninger, der kan tilgås af forældremyndighedsindehaveren.

(27/8-2020)

Corona test-svar hos børn under 12 år:  Der er kommet større pres på ønske om svar på test for børn <12 år.  Tidligere har det kun været egen læge, som har kunne give svar. Vagtlægerne giver IKKE svar på disse tilfælde.

Det er forståeligt at forældre ønsker svar på deres børns test eks. en fredag/lørdag. Der er endelig kommet en mulighed for forældre at downloade et såkaldt covidpas, se https://www.sundhed.dk/borger/min-side/corona/covidpas/, så de kan se deres børns testresultat hvis det er negativt. Positive svar bør udløse et opkald fra myndighederne i disse tilfælde.

(22/8-2020)

***

Nærekontakter til coronasmittede:   Se Sundhedsstyrelsens pjece her: Til dig, der er nær kontakt til en person, der er testet positiv for ny coronavirus

Sundhedsstyrelsen har præciseret, hvilke personer der betragtes som nære kontakter:

 • Personer, som bor sammen med en smittet person
 • Personer, der har haft direkte fysisk kontakt (f.eks. ved kram) med en smittet person
 • Personer med ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet person (f.eks. er blevet hostet på eller har berørt brugt lommetørklæde m.v.)
 • Personer, der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter til en smittet person (f.eks. samtale med personen)
 • Sundhedspersonale som har deltaget i plejen af en patient med COVID-19, og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder.

(22/8-2020)

***

Målgruppen for det gratis tilbud om pneumokokvaccination udvides pr. 15. juni

Fra 15. juni 2020 vil alle borgere, som er fyldt 65 år, kunne få gratis pneumokokvaccination. Dette er en udvidelse af målgruppen, da det hidtil kun har været personer på 65 år eller derover med en række kroniske sygdomme, som har kunnet blive gratis vaccineret.

Senere på året vil der ske endnu en udvidelse af målgruppen, således at personer under 65 år med kroniske sygdomme også bliver omfattet af det gratis tilbud om pneumokokvaccination.

Se pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet

***

Kighostevaccination til gravide

Tilbuddet om gratis kighostevaccination til gravide i 3. trimester forlænges indtil 1. januar 2021. Tilbuddet til de gravide skulle ellers være ophørt 1. maj 2020. Typisk vil man få tilbudt vaccinen ved den 3. graviditetsundersøgelse i praksis i uge 32. Ellers kontakt klinikken, hvis du har været til denne og ikke har modtaget vaccinen og ønsker dette.

(2/4-2020 kl 09.50)

***

 • Åben konsultation er lukket pga. øget smitterisiko.
 • Onlinebooking er midlertidig lukket i selvbetjeningsmodulet.
 • Recepter på afhængighedskabende medicin:  Fx sovepiller, beroligende og stærkere smertestillende kan nu undtagelsesvis pga. coronavirusen nu fornyes over telefonen (ikke over mail)

 

***

Videokonsultationer:

Vi har nu mulighed for at tilbyde videokonsulation. Det eneste krav er at du har en mobiltelefon med kamera paceret fortil (lagt de fleste nyrer modeller) og at du sidder klar med mobilen ved den aftalt tid.

Hvordan?: Du vil få en SMS med et link når din tid kommer fra lægehuset. Tryk herefter på dette link og følg 2-3 simple trin og derefter er der hul igennem til lægen eller sygeplejersken. 

Hvis du ønsker en videokonsulation, så skal du blot ringe til klinikken, så finde vi en tid til dette.

***

HVP vaccine i restordre resten af året for visse grupper

Influenza 01

Statens serum institut oplyser følgende om HPV vaccine:

Medicinalvirksomheden MSD, som producerer HPV-vaccinen Gardasil 9, har oplyst, at de forventer forsyningsproblemer for denne vaccine fra november 2019 og hele 2020 til vaccination uden for børnevaccinationsprogrammet. Årsagen er, at den globale efterspørgsel på vaccinen stiger. Dermed kan produktionen ikke følge med.
Dvs vi ikke kan vaccinere nogen på nuværende tidspunkt med Gardasil UDEN FOR børnevaccninationsprogramet på nuværende tidspunkt. Hvis man ønsker vaccinen nu her, kan man evt selv forhøre sig ved vaccinations klinikker. Ellers må man være tålmodig og vente til næste år, som det ser ud lige nu.
NB: Det lokale apotek har heller ikke ekstra HPV vacciner liggende.

Forsyningsproblemerne rammer dog ikke de vacciner, der allerede er sat til side til børnevaccinationsprogrammet. MSD har meddelt, at Gardasil 9 fortsat vil blive leveret til Statens Serum Institut (SSI). Dermed kan alle drenge og piger, der er omfattet af børnevaccinationsprogrammet, få vaccinen som planlagt. Men altså KUN dem som er omfattet af det almindelig børnevaccinationsprogram.

læs evt mere her: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2019/forsyningsproblemer-med-hpv-vaccinen-gardasil-9-uden-for-bornevaccinationsprogrammet

Hvem kan vaccineres i børnevaccinationsprogrammet?

Både drenge og piger tilbydes HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Tilbuddet gælder for:

 • Piger fra de er 12 år og ind til de fylder 18 år
 • Drenge der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere og til de fylder 18 år

Personer under 15 år skal vaccineres ad to omgange med mindst fem måneders mellemrum. Personer på 15 år eller derover skal vaccineres tre gange.

Catch up programmer for drenge og unge mænd

Pr. 1. februar 2020 udvides det eksisterende tilbud til to ekstra grupper. Tilbuddet er gældende i 2020 og 2021 og gælder følgende grupper:

 • Drenge, der er fyldt 12 år i perioden 1. januar 2018 – 30. juni 2019 (født i perioden 1. januar 2006 – 30 juni 2007)
 • Unge mænd, der er til mænd og som er i alderen 18-25 år, da denne gruppe er i særlig risiko for at udvikle analkræft.

***

Læger og praksispersonale:

Vi er per 1/9-2019 3 faste læger – Mette Reinholdt Kristensen, Maiken Bøje og Jens Peter Schmidt-Holm samt et fast team af vikarer til at hjælpe vores patienter. Se nærmere under ”læger” på hjemmesiden.

Derudover har vi som regel 1-2 uddannelseslæger, som er ansat i 6-12 måneder ad gangen. Uddannelseslæger er færdiguddannede læger, som er i gang med at specialisere sig. De kan have alt mellem 6 måneders og 5-6 års anciennitet som læger.

Vores praksispersonale tæller  2 lægesekretærer, 1 ”blæksprutte” som hjælper med lageropfyldning m.m., samt et hold af 2 erfarne sygeplejersker samt 1 bioanalytiker .

Mvh

Brædstrup Lægehus

***

Tilgang af nye patienter?:

Man kan se mere på Borger.dk om vi har åbent for tilgang, samt om de øvrige klinikker i området der har åbent for tilgang.

***

Vi har øget fokus på NSAID også kaldet “gigtpiller” for tiden.

Gigtpiller hedder typisk: ibumetin, ibuprofen, Naproxen, Ipren, Diclofenac, voltaren m.fl

Vi har øget fokus på netop denne stofgruppe for tiden pga. en øget risiko for bivirkninger. Det gælder især patienter som hyppigt bruger NSAID eller tager dem i en længere perioder/fast.
Der er en øget risiko for bl.a. mavesår, nyrepåvirkning og hjertekar problemer.
Det er bl.a. derfor vi skriver mails ud til flere af vores patienter eller taler med dem når vi ser det i konsulationen. Det gælder især dem opfylder nedenståede kriterier:

* Alder > 65 år
* Tidligere mavesår, især hvis mere en gang
* Har en kendt hjertekarlidelse eller er i øget risiko for dette.
* Samtidig behandling med: Blodfortyndende, Binyrebarkhormon, SSRI (antidepressiv) og hjertemagnyl / kodimagnyl.
* Nedsat nyrefunktion

Vi ønsker derfor at tage en snak med vores patienter, som bruger disse produkter hyppigt og opfylder en eller flere af overstående kriterier.
Måske skal du prøve noget andet eller måske skal tillægge noget forebygge medicin imod mavesår?
Book gerne en tid ved lægen til en samtale om, hvad der er bedst i din situation. Det gøres nemt online. 

***

Recepter på afhængighedsskabende medicin!

Sundhedsstyrelsen har indskærpet, at fornyelse af afhængighedsskabende medicin KUN kan foregå ved en konsultation. Vi har tidligere ved enkelte patienter tilladt elektronisk eller telefonisk fornyelse, men i henhold til Sundhedsstyrelsens indskærpelse, er dette ikke længere muligt. Således kan vi ikke længere forny sovemedicin, ADHD medicin, beroligende og stærk smertestillende medicin (morfinprodukter, herunder tramadol) over hverken telefon eller via hjemmesiden.

Man kan forny recepter på ovennævnte præparater ved aftalt konsultation ved lægen hvor man drøfter fortsat indikation for præparatet. DVS. MAN SKAL MØDE FREM I LÆGEHUSET.

– sept 2019.